KolmapÀevasel kauplemissessioonil tÔusis taas finantsmaailma tÀhelepanu keskpunkti Euroopa vÔlaprobleem. Negatiivsed uudised Prantsusmaa vÔimalikust krediitireitingu alandamisest survestasid valuutadest eurot ning ka suuremaid aktsiaturge.

KolmapĂ€eva pĂ€rastlĂ”unal hakkasid finantsmaailmas levima spekulatsioonid, et jĂ€rgmisena kaotab AAA krediitireitingu Prantsusmaa, mis on Euroopa suuruselt teine majandus. Siiski pole ĂŒkski reitinguagentuur vĂ€idet kinnitanud ning riigi reiting otseselt ohus ei ole. Kuulujuttude taga oli Prantsusmaa suurim ajaleht, mis pĂ€rast vĂ”rdlust Saksamaaga pani kahtluse alla Prantsusmaa finantsvĂ”imed.

Ühendriikide Föderaalreservi katsed rahustada finantsturge on siiani ebaĂ”nnestunud ning see annab jĂ€tkuvalt hoogu jeenile. Jaapani valuuta kerkis dollari suhtes pĂ€rastlĂ”unaks 0,4 protsenti 76,69 jeenini ning euro suhtes 1,8 protsenti 108,68 jeenini. Ć*veitsi frank nĂ€itas langust, kuna riigi keskpank teatas, et vĂ”tab kasutusele edasisi meetmeid, et vĂ€ltida liiga tugevast valuutast tingitud majanduskasvu pidurdumist. Frank kukkus dollari suhets 1,3 protsenti 73 santiimini, kuid euro suhtes kosus 0,2 protsenti 1,344 frangini. Dollar kerkis euro suhtes 1,4 protsenti 1,4376 dollarini.

Maailma suurematest aktsiaturgudest jÀtkusid Aasias eilsed meeleolud USA-s ja Euroopas, Nikkei kerkis 1,05 protsenti 9039 punktini, Hang Seng +2,34 protsenti 19 784 punktini ning Shanghai +0,91 protsenti 2670 punktini. Euroopa vÔttis pÀrastlÔunal suuna alla ning lÔpetas pÀeva tugevate kaotustegaFTSE -3,05 protsenti 5007 punktini CAC -5,45 protsenti 3003 punktini ning DAX -5,13 protsenti 5613 punktini.

Vastupidiselt aktsiaturgudele nĂ€itasid kuld ning nafta stabiilset kasvu. Ebakindlus aktsiaturgudel aitab vÀÀrismetallil praktiliselt iga pĂ€ev lĂŒĂŒa uus hinnarekord, tĂ€na pĂ€evasisesel kauplemisel kerkis kuld esmakordselt ajaloos ĂŒle 1800 dollari, pĂ€ev lĂ”petati . PĂ€rast mitmepĂ€evast langust nĂ€itas kolmapĂ€eval tugevat tĂ”usu ka nafta, New Yorkis kaubeldav must kuld kerkis Ă”htuks protsenti dollarini barreli kohta.

MyTrade Markets analĂŒĂŒtika
www.mytrademarkets.com/ee/est